Apikal
Rezeksiyon
Apikal
Rezeksiyon
Dişlerde çeşitli nedenlerle gelişen enfeksiyonlar uzun süre tedavi edilmediğinde ağız içerisindeki bakteri yükü artar. Çürük dişler üzerinde yoğunlaşan bu bakteriler, zaman içerisinde dişin köküne kadar ulaşarak orada yer olan dokularda da enfeksiyon gelişimine neden olur. Bu durumlarda iyileşmenin sağlanabilmesi için akla gelen ilk uygulama kanal tedavisidir. Ancak yalnızca kanal tedavisi uygulamasının yapılması, diş kökündeki bazı lezyonların tedavi edilmesi için yeterli olmayabilir. Bu durumlarda kanal tedavisinin ardından uygulanan apikal rezeksiyon, enfeksiyonun uzaklaştırılarak dişin tedavi edilebilmesinde etkili olabilir.
Apikal Rezeksiyon Nedir?
Apikal rezeksiyon, diş kökünün uç kısmının ve bu bölgeyi saran iltihaplı dokunun çıkarılmasını kapsayan cerrahi bir uygulamadır. Bu tedavi yöntemi aynı zamanda apisektomi ya da kök ucu ameliyatı olarak da adlandırılır. Kökün ucunda inatçı enfeksiyonların ya da kistik lezyonların meydana geldiği bazı durumlarda dişin ağızda tutularak tedavi edilebilmesine olanak tanır.
Apikal Rezeksiyon İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
Kanal tedavisi uygulamasının başarısız olduğu durumlarda tedavinin tekrarının anlamsız olacağı tespit edilmişse apikal rezeksiyon uygulamaları planlanır. Bunun yanı sıra, anatomik koşulların ideal bir kanal tedavisi uygulanmasına izin vermediği durumlarda da tedavi planına dahil edilmesi gerekli olabilir. Dişin kök ucunda kırılma meydana gelen bazı durumlarda, kırık parçanın bu uygulamalar ile ağızdan uzaklaştırılması sağlanarak tedavi yapılabilir.
Apikal Rezeksiyon İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanamaz?
- Diş kökünün çok kısa olduğu durumlarda
- Hastanın çenesinin anatomik yapısı apikal rezeksiyon uygulamaları için uygun olmadığında
- Tedavinin uygulanmasına engel teşkil edecek sistemik ya da kronik hastalıkların varlığında
- Enfeksiyonun dişin kurtarılmasına izin vermeyecek derecede yayılım gösterdiği durumlarda
Apikal Rezeksiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle lezyonlu diş, klinik muayeneler ve çeşitli radyografik görüntüler üzerinden değerlendirilerek detaylı bir tedavi planı oluşturulur. Uygulama aşamasına geçildiğinde bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve bu sayede tedavi ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Yumuşak doku enfekte dokuya ulaşımın sağlanabileceği şekilde açılır. Ardından kök ucu ve iltihaplı doku alandan uzaklaştırılarak bölge temizlenir.
Kalan kök dokusunun ucuna dokular ile uyumlu, sızdırmaz özellikte bir materyal yerleştirilir ve tedavi alanı dikişler ile kapatılır.
Apikal Rezeksiyon Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Apikal rezeksiyon tedavisini takip eden süreçte uygulamanın cerrahi bir işlem olmasından dolayı bir miktar ağrı, şişlik ya da morarma gözlenebilir. Diş hekiminin reçete edeceği ilaçlar bu durumun kontrol altına alınmasında önemli oranda etkilidir. Bu nedenle hekimin önerisine uygun olarak düzenli bir şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Tedavinin gerçekleştirildiği gün bölgeye aralıklarla soğuk kompres uygulaması da ödem oluşma ihtimalinin minimuma indirilmesinde etkilidir. Ameliyat sonrasında bölgede bir süre hafif bir uyuşma gözlenebilir ancak bu sinirlerin hasar gördüğü anlamına gelmez.
Tedaviyi takip eden süreçte doktorun önereceği süre boyunca bölgedeki sigara tüketiminden, dişleri fırçalamaktan ve sert gıdalar tüketmekten kaçınılmalıdır. İyileşme sürecini etkilemeyeceği döneme geçildiğinde bölgenin temizliği yumuşak diş fırçaları ile sağlanabilir. Dişi incelemek için bölgedeki dudak dokusu çekilmemeli ya da normalin dışında bir ağız hareketi yapılmamalıdır. Bu uygulamalar dikişlerin gevşemesine neden olabileceğinden iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyebilir.
Apikal Rezeksiyon İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanamaz?
İnatçı enfeksiyonların olduğu durumlarda tedavi işleminden sonra hastalığın tekrarlama riski vardır. Enfeksiyonun tekrarlaması durumunda bölge tekrar açılarak enfekte doku temizlenebilir ya da alternatif tedavi yöntemleri değerlendirilebilir.
Avedent alanında uzman hekim kadrosu ile birlikte pek çok cerrahi tedavi uygulamasını sizlere sunar. Siz de dilediğiniz zaman kliniğimize başvurabilir ve apikal rezeksiyon tedavisinin sizin için uygunluk durumu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.