Diş Eti
Çekilmeleri ve Tedavileri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi İstanbul

Diş Eti
Çekilmeleri ve Tedavileri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi İstanbul
Avedent Diş Kliniği İstanbul Kadıköy
Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavileri

Travma ya da enfeksiyon gelişimine bağlı olarak diş etinde çeşitli hastalıklar gelişebilir ve bu durum ağız ve diş sağlığını tehlikeye sokabilir. Erken dönemlerde minimal işlemlerle kolaylıkla tedavi edilebilecek hastalıklar gözlenirken doku kayıplarının arttığı durumlarda ileri tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Diş eti çekilmeleri de ileri yöntemlere ihtiyaç duyulan durumlardan biridir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi İstanbul - Nasıl Tedavi Edilir? Fiyatları? Diş Eti Grefti, Bağ Dokusu Grefti Nedir?

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, çeşitli etkenlerle çene kemiği ve diş eti dokusunun yıkıma uğraması sonucunda diş eti miktarının bölgede bulunması gereken seviyenin altında kalması durumudur.  Diş eti çekilmesiyle birlikte bölgedeki dişin ağız içerisinde gözlenen doku miktarı artar ve diş uzamış gibi görünür. Diş eti dokularının aldığı yeni form rutin ağız bakımının sürdürülmesini zorlaştırabilir ve ağız içi dokularının sağlığını tehlikeye atabilir. Doku kayıplarının ileri dönemlerinde dişlerde sallanma ve yer değişikliği gibi problemlerle de karşılaşılması mümkündür.

Diş Eti Çekilmeleri Neden Olur?

Diş eti çekilmeleri genellikle yetersiz ağız bakım rutinine bağlı olarak bölgedeki bakterilerde meydana gelen artış sonucu oluşan bir problemdir.

Bakteri plağının klinik ve ev şartlarında temizliğinin uzun dönem sağlanamadığı durumlarda yoğun doku kaybıyla birlikte gözlenir.

Diş eti hastalığının bu boyuta ulaşma süresi tüketilen besinlerin içeriğine, kişinin hastalığa yatkınlığına, ağız bakımının uygulanma sıklığına ve bakterilerin tutunması için uygun yüzey alanı miktarına bağlı olarak değişebilir.

Hatalı yapılmış ya da zaman içerisinde uyumu bozulmuş restorasyonlar, cilalı olmayan restorasyon yüzeyleri, tedavi edilmemiş diş taşları ve diş eti cepleri bakteri tutulumunu önemli oranda artıran bölgelerdir.

Hastalığın gelişimini hızlandıran diğer bazı etkenler de şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağız kuruluğuna ya da diş eti dokusunda değişimlere neden olan ilaçlar
  • C vitamini gibi iyileşme mekanizmasında etkili olan ürünlerin yetersiz alımına neden olan düzensiz beslenme alışkanlıkları
  • Diyabet, crohn hastalığı ve romatoid artrit gibi hastalıklar
  • Ergenlik, gebelik, menopoz gibi yoğun hormonal değişimlerin görüldüğü dönemler
  • HIV / AIDS, lösemi ve kanser tedavisi gibi bağışıklığın sisteminin baskılanmasına neden olan durumlar
  • Sigara içmek, tütün çiğnemek ya da uyuşturucu kullanmak gibi kötü alışkanlıkların varlığı
  • Yoğun stres yaşanılan dönemler


Bakteri kaynağının yanı sıra bölgeye gelen kuvvetler ve dokuda gözlenen travmalar sonucu da diş eti çekilebilir. Örneğin sert diş fırçalarıyla ve yoğun baskı uygulayarak dişlerin fırçalanması ya da uygulanması gerekenden fazla kuvvet uygulayarak ortodontik tedavi yapılması belli bir zaman sonra diş eti çekilmesiyle sonuçlanabilir. Diş etine ani olarak doku yaralanmasına neden olan bazı durumlarda da bölgeki diş etinde bir miktar kayıp gözlenebilir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti dokusu hasar görüp çekilmişse bu durumun tedavi edilebilmesi için öncelikle diş etinde var olan enfeksiyonun iyileştirilmesi gerekir. Bu durumda öncelikle diş yüzeyine tutunmuş plaklar diş taşı temizleme, kök yüzeyi düzleştirme ya da flap operasyonu uygulamalarıyla uzaklaştırılır. Ağız bakım rutini etkin temizlemenin sağlanabileceği şekilde düzenlenir ve gerekli durumlarda tedavi antibiyotikle desteklenir. Düzenlenen kontrol seanslarında enfeksiyonun tedavi edildiği tespit edildiğinde diş etinin kaybedildiği bölgede dokunun desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla uygulanan tedavilerin planlamaları yapılabilir. Tedaviler, diş eti çekilmesini azaltmayı, açılan kök yüzeyini örtmeyi ve bölgeyi daha kolay temizlenebilir bir hale çevirmeyi hedefler. Bu kapsamda yapılan ise serbest diş eti grefti uygulaması, bağ dokusu grefti uygulaması ve tunnel operasyonudur.

Serbest Diş Eti Grefti İstanbul

Serbest diş eti grefti uygulaması,sağlıklı diş etinde olması beklenen, keratinize diş eti adı verilen, sıkı, kalın ve dişe yapışık diş eti dokusunda azalmalar meydana geldiğinde uygulanır. Bu uygulamanın amacı ilgili bölgede meydana gelen yapışık diş eti yoksunluğunun giderilerek, meydana gelen diş eti çekilmesinin durdurulması ve korumaya alınmasıdır. Kişinin kendi üst çenesinde yer alan damak dokusunun yüzeysel tabakasından bir miktar dokunun alınarak tedavi ihtiyacı olan bölgeye yerleştirilmesi ile uygulanır. Dokunun hazırlanan alana özel ince dikişler yardımıyla sabitlenmesinin ardından tedavi tamamlanır.

Bağ Dokusu Grefti İstanbul

Bağ dokusu grefti uygulaması, diş etinde çekilme gözlenen alanlara, kişinin üst çene damağından bağ dokusu adı verilen, yeni bir diş eti oluşturma potansiyeli olan dokunun eklenerek diş eti çekilmesini kapatmaya yönelik uygulanan operasyonlardır. Bu tedavide serbest diş eti grefti alınmasından farklı olarak damak dokusunun bir kısmı zarf gibi açılır. Ardından buradan ihtiyaç duyulan miktarda bağ dokusu alınır ve bölge dikişler yardımıyla kapatılır. Alınan bağ dokusu çekilme gözlenen bölgeye yerleştirilir ve bu alana tutunabilmesi için özel dikişler yardımıyla sabitlenir.

Tunnel Operasyonu (Tünel Tekniği) İstanbul

Tunnel operasyonu, doku yenileyici uygulama alternatiflerinin çeşitli nedenlerle başarılı olma şansının bulunmadığı durumlarda uygulanan bir tedavi alternatifidir. Kalan sağlıklı dokuları mümkün olan en uzun süre ağızda tutabilmek ve ilgili bölgeyi kolay temizlenebilir hale getirmek amacıyla uygulanır.

Çevresinde meydana gelen kemik yıkımının kemik greftleri ile tedavi edilmesi mümkün olmayan büyük azı dişleri, bu yöntemle kök yüzeyi bir kısmı ortaya çıkarılarak bir süre daha ağızda tutulabilir. Estetik bir sonuç oluşturmamasına karşın kişinin kendi doğal dişlerini mümkün olan en uzun süre kullanabilmesine izin verdiğinden tedavide önemli bir yere sahiptir.

Köklerden birinin çevresinde herhangi bir şekilde tedavi edilemeyecek düzeyde kemik kaybının olduğu durumlarda ise dişin ikiye ayrılarak tedavi edilebilecek olan kökün ağızda tutulup diğer kökün çekiminin yapılması da mümkün olabilir.

Avedent alanında uzman hekim kadrosuyla birlikte deneyimin önemli olduğu tüm bu tedavi yöntemlerini sizlere sunar. Siz de kliniğimizden kolaylıkla randevu alabilir ve size uygulanabilecek diş eti çekilmesi tedavi alternatifleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.