Dişteki Sarı Lekeler Nasıl Geçer? Dişlerde Siyah Lekeler Nasıl Giderilir?

Dişteki Sarı Lekeler Nasıl Geçer? Dişte Siyah Leke Neden Olur?
Avedent Diş Kliniği İstanbul Kadıköy

Diş Lekeleri

Dişlerimiz, biz pek fark etmesek de herhangi bir organımız gibi canlı bir yapıya sahiptir. Doğumdan itibaren vücudumuz ile birlikte gelişir ve yaşın ilerlemesi ile birlikte gelişim dursa da değişim devam eder. Canlılığını koruyan dişlerimizde beslenme alışkanlıklarımızdan, genetiğimizden, geçirdiğimiz hastalıklar ve kullandığımız ilaçlar sebebiyle lekelenmeler olabilir.

Dişteki Sarı Lekeler Neden Olur?

Dişteki sarı lekeler içsel veya dışsal lekeler olarak iki şekilde oluşur. İçsel lekeler diş gelişiminin gerçekleştiği küçük yaşlarda kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Dışsal lekeler ise çoğunlukla beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak diş minesinin dışında oluşur.

Dişler neden sararır sorusu karşısında cevap olarak şunlar söylenebilir:

  • Dişlerin sararma nedenlerinin başında ağız bakımının düzenli olarak yapılmaması veya yanlış yapılması gelir.
  • Yeterli besin alamama veya dengesiz beslenme dişleri sararmasına neden olabilir.
  • Kemik yapısı yaşa bağlı olarak zayıflar, diş yapısında da aynı şekilde incelme meydana gelir. Bu da dişlerin renginin sarı görünmesine neden olur.
  • Aşırı miktarda çay ve kahve gibi renk veren içeceklerin tüketilmesi diş sararması yapar.
  • Genetik yapı diş rengini etkiler ve buna bağlı olarak diş rengi sarı olabilir.
  • Sigara kullanımı başlı başına dişteki sarı lekelerden sorumludur.
  • Şekerli ve asitli yiyecekler dişleri sarartabilir.
  • Dişlerin sararması iç yapısından kaynaklı ise bunun sebebi çocukluk yıllarında kullanılan bazı ilaçlar olabilir.

“İstanbul'da En İyi Diş Beyazlatma (Bleaching) Yapan Merkezlerden Biri..."

Dişteki Sarı Lekelerin Geçmesi İçin Ne Yapmalıyım?

Dişlerinizde sarı lekeler bulunuyorsa hemen endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Eğer hemen önlem alırsanız diş sararması diş ve diş etlerinize zarar vermeden temizlenebilir. Diş sararmasına karşı yapmanız gerekenler şunlardır:

    • Diş sararmasının önüne geçmek için öncelikle günde iki kez iki dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın.
    • Diş ve diş etlerinize uygun bir diş fırçası kullanın.
    • Diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirin.
    • Çay ve kahve tüketimini sınırlandırın, bu tür içeceklerden sonra dişlerinizi fırçalayın.
    • Sigara kullanımını azaltın, mümkünse tamamen bırakın. Dişteki sarı lekelerin en önemli sebebi sigaradır.
    • Ev tipi diş beyazlatma jeli kullanın.

Dişteki Sarı Lekeleri Geçiren En Etkili Uygulama Nedir?

Bazı hastalarımız, dişlerdeki sararmanın önüne geçmek için yukarıda bahsettiğimiz tavsiyelerin dışında etkili bir yöntem arayışı içine girmektedir. Bazen bu arayış sonunda diş hekimlerinin onaylamadığı bazı ürünleri kullanan hastalarımız faydadan çok zarar görebilmektedir. Bu sebeple hastalarımızın “dişteki sararmalara son” dişteki sarı lekelere en etkili çözüm” gibi sloganlara karşı dikkatli olmalarını öneririz.

Eğer dişlerinizde sarı lekelerden şikayetçiyseniz ve ağız hijyenine dikkat ettiğiniz halde istediğiniz tonda beyaz dişlere sahip değilseniz uzman diş hekimlerimize danışabilirsiniz. Tüm lekelerden arındırılmış bembeyaz dişler için en etkili uygulama profesyonel diş hekimlerince yapılan diş beyazlatma (Bleaching) uygulamasıdır. Etkili bir diş beyazlatma ve leke tedavisi için estetik diş hekimliği uygulamalarından aşındırmasız lamine, porselen lamine, emax&empress veya zirkonyum kaplamadan da yararlanabilirsiniz.

İstanbul Kadıköy’de bulunan Avedent Diş Kliniği ile dişlerde sararma ve tüm ağız ve diş sağlığı problemlerinizin çözümü için iletişim kurabilirsiniz.

Dişte Siyah Leke Nedir?

Dişte oluşan siyah lekeler genellikle diş eti kenarının konturunu takip eden bölgede koyu renkli noktacıkların birikmesi ile oluşan lekelerdir. Bu siyah diş lekeleri çocuklarda daha çok görülmekle birlikte yetişkinlerde de rastlanan bir durumdur. Diş lekeleri içsel ve dışsal olarak adlandırılır ve anlaşıldığı üzere dişteki siyah lekeler dışsal lekelerdir. Dişteki siyah lekeler, kalsifikasyon eğilimi olan bakteri kaynaklı diş plaklarıdır.

Dişteki Siyah Lekeler Zararlı mıdır?

İlginç olan ise dişlerinde siyah lekeler bulunan hastalarda diş çürüğüne daha az rastlandığı saptanmıştır. Başka bir deyişle dişlerde siyah lekelenmelere neden olan bakteriler zararsız görülmüştür denebilir. Tabi bu sevindirici bilgi dişlerinizdeki kötü görünümden kurtulma arzunuzu ortadan kaldırmıyor. Bu siyah lekelerin tek zararı özgürce gülümseyeme ve fotoğraf çektirirken çekingen davranmanız diyebiliriz.

Dişte Siyah Lekeler Neden Olur?

Dişte bulunan lekelenmeler oldukça moral bozucudur. Bu lekelenmelerin en inatçı ve rahatsız edeni ise dişteki siyah leke oluşumlarıdır. Çünkü bu siyah lekelerle mücadele etmek dah zordur diyebiliriz. Peki dişteki siyah lekeler neden oluyor? Bu sorunun cevabını aslında net olarak vermek oldukça güç. Genelde dişteki siyah lekelerin sorumlusu olarak çay, kahve tüketimi veya ilaç kullanımı olarak görülse de kesin bir sebepten bahsetmek oldukça güç.

Dişteki siyah lekelerin neden olduğu konusunu şu şekilde detaylandırabiliriz. Bu plaklarda Actinomyces naeslundii ve Lactobacillus spp. bakterilerinin yoğun olduğu bilinmektedir. Dişte siyah lekelerin oluşum sebebinin de bu bakterilerin ürettiği hidrojen sülfit ile demir arasındaki etkileşimle oluşan ferrik sülfit olduğu düşünülmektedir. Demir eksikliği ve fazlalığı olan hastalarda tükürükte bulunan demir miktarında artışa sebep olduğu ve bu durumda diş üzerindeki plaklarda demirin bağlanması ile lekelenmeler olduğu görülmüştür.

Dişteki siyah lekeler neden olur nasıl geçer?

Dişte Siyah Leke Nasıl Geçer?

Diş üzerinde oluşan siyah lekelerin oluşumunda demir faktörü ön plana çıktığı için öncelikle demir eksikliği veya fazlalığı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Demirle ilgili bir sorun varsa dişte siyah lekeleri önlemek için demir oranını normal seviyeye çekmek gerekir.

Dişteki siyah lekelerin geçmesi için ise:

  • Öncelikle günlük ağız hijyen bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Diş fırçası ile günde iki kez iki dakika süreyle dişler fırçalanmalıdır.
  • Diş ipi kullanma alışkanlığınız yoksa bunu kısa zamanda alışkanlık haline getirin.

Ancak tüm bunları yapmanız dişteki siyah lekeleri geçirmeye yetmeyecektir. Zaten dişteki siyah lekelerden şikayet edenlerin büyük bir çoğunluğu düzenli olarak dişlerini fırçaladığını belirtmektedir. Bunu için profesyonel bir diş beyazlatma (Bleaching) desteği almanızda fayda bulunmaktadır. Diş beyazlatma uygulaması sonrası düzenli ağız bakımı ile birlikte uzun bir süre dişte siyah leke oluşumu görülmediği saptanmıştır. Ayrıca gülüş tasarımı kapsamında zirkonyum veya porselen lamine kaplama yaptırmak da çözüm olarak düşünülebilir.

Mükemmel, Sağlıklı Dişlerin Yerini Hiçbir Şey Tutamaz.

Son Teknoloji Kaliteli Altyapı

Mutlu Hastalar

2000+

Nitelikli Personel

20+