Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı İstanbul - Flap Operasyonu - Fiyatları
Avedent Diş Kliniği İstanbul Kadıköy

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı - Flap Operasyonu

Diş eti çekilmesi, dişi sarıp koruyan ve estetik bir görünüm sunan diş etlerinin geri çekilmesidir. Tedavi edilmediği taktirde diş kökleri açığa çıkar ve diş hassasiyeti oluşur. Diş eti çekilmesi estetik açıdan rahatsız edici bir görüntüye neden olduğu gibi uzun vadede diş kaybı riski de oluşturur.

Diş Eti Ameliyatı (Flap Operasyonu) Nedir? İstanbul

Diş eti ameliyatı, diş etlerinin kesi yolu ile açılarak şekillendirilmesi veya ihtiyaca göre çıkarılmasını içeren cerrahi bir işlemdir. Flap operasyonu da denen bu işlem ile diş eti çekilmesi veya diş eti iltihabı gibi hastalıkların tedavisi ile estetik sorunlar tedavi edilebilir.

Bu ameliyat ile diş etlerinde ve çene kemiğinde iyileştirme ve estetik şekillendirme yapılabilir. Diş etlerinde ileri derecede çekilme ve iltihaplanma varsa veya kemik hacminde kayıp varsa çözüm için diş eti ameliyatı gereklidir.

Diş eti ameliyatı ile diş etleri kesilip daha yukarıya çekilebilir veya fazla olan diş etleri alınarak diş eti gülümsemesi gibi sorunlar da giderilebilir.

Diş Eti Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Diş eti ameliyatı, periodontitis veya diş eti çekilmesi gibi hastalıkların tedavisi ve estetik amaçlı tedavilerde yapılır. Bu ameliyatın gerekli olduğu durumlar kısaca şu şekilde açıklanabilir:

Diş eti çekilmesi

Diş etleri, dişlerin etrafını saran ve dişi sağlıklı bir şekilde tutan yumuşak dokulardır. Diş eti çekilmesi, çeşitli sebeplerle diş etlerinin mine tabakasından diş köklerine doğru gerilemesidir. Tedavi edilmezse sonu diş kayıplarına kadar varabilen bir hastalıktır.

Gingivitis (diş eti iltihabı)

Gingivitis, diş etlerinde ortaya çıkan iltihaplanmadır. Diş ve diş etlerinde biriken bakterilerin ürettiği toksinlerin neden olduğu bir diş eti hastalığıdır.

Periodontitis (ileri derece diş iltihabı)

Periodontitis, erken dönem diş eti iltihabı olan gingivitis hastalığının sonraki aşamasıdır. Gingivitis tedavi edilmezse ilerleyerek çok daha ciddi olan periodontitis hastalığına dönüşür. Bu aşamada plak birikimi diş etlerinin altına ilerler, diş eti ve alveol kemiğini etkileyerek dişi tehdit eder.

İmplant diş tedavisi

İmplant diş tedavisi yapılırken diş eti veya kemik hacminin yetersiz olduğu durumlarda greftleme işlemi için diş eti ameliyatı yapılır.

Estetik amaçlı

Estetik amaçlarla; diş eti gülümsemesi gibi diş etlerinin gülme esnasında fazla görüldüğü veya diş boyunun normalden daha uzun veya kısa olduğu durumlarda tercih edilir. Özellikle gülüş tasarımı yapılırken bu tedaviden yararlanılır.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Nedir? İstanbul

Diş eti çekilmesi ameliyatı, diş köklerine doğru inen ve dişin açığa çıkmasına neden olan diş etlerinin, normal seviyeye getirilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Diş eti çekilmesi, diş ve diş eti arasında küçük kesecik veya ceplerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu boşlukların bakımını yapmak çok güçleşir ve zamanla yiyecek artıkları buralarda birikir. Bunun neticesinde diş eti hastalıklarından birisi olan diş eti çekilmesi ortaya çıkar. Diş eti çekilmesi ameliyatı ile diş etlerinin yeniden konumlandırılması sağlanır.

Diş eti yani gingiva, çene kemiğine yapışık vaziyette olup dişleri kökü ile beraber çepeçevre sarar. Diş etlerinin görevi dişi beslemek, dişi zararlı organizmalardan korumaktır ve diş köklerini desteklemektir. Ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi, plak birikimi ve iltihaplanma gibi çeşitli nedenlerle diş etleri çekilir ve diş açıkta kalmaya başlar. Diş eti çekilmesi çok ileri seviyede ise diş eti çekilmesi ameliyatı ile diş etleri normal konumuna getirilir.

Diş eti çekilmesine erken müdahale edilmezse diş kayıpları yaşanabilir. Bu konuda şikayetleriniz varsa hemen periodontoloji uzmanı ile görüşerek erken tedavi imkanlarından faydalanın. Diş eti çekilmesi ameliyatı için İstanbul Kadıköy’de bulunan Avedent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişim kurabilirsiniz. Unutmayın, güzel bir gülümseme için sağlıklı diş etlerine ihtiyacınız var.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi ameliyatı, periodontoloji uzmanı tarafından lokal anestezi uygulanarak yapılır. Bu ameliyat genel hatları ile; diş etinde zarar gören doku varsa kesilerek çıkarılması, diş eti veya çene kemiğinde kayıp çok fazla ise greftleme  yöntemleri ile yapılır. Gerekli müdahale yapıldıktan sonra dikiş veya başka tekniklerle diş etleri kapatılır.

Bu ameliyatta kullanılacak yöntem, diş eti çekilmesinin seviyesi, etkilenen alanın büyüklüğü ve diş eti hastalığının çeşidine göre değişir. Ameliyat genellikle şu yöntemler kullanılarak yapılır:

 

Diş eti nakli (Gingival greftleme)

Bağ dokusu grefti:

Damaktan alınan doku diş eti çekilmesi yaşanan bölgeye nakledirlir. Damak bölgesindeki diş etleri açılarak alt kısımdaki bağ dokusu çıkarılarak dişin açık olan yüzeyini kapatacak şekilde dikilir. Greft alınan damak bölgesi de dikiş ile kapatılır.

Serbest diş eti grefti:

Damak kısmının yüzeyindeki dokudan bir parça doğrudan alınarak diş eti çekilmesi olan bölgeye dikilerek nakledilir. Bu yöntemin bağ dokusu greftinden farkı damağın alt tabakasındaki bağ dokunun değil yüzeydeki dokunun alınmasıdır.

Pedikül grefti:

Diş eti çekilmesi sorunu yaşanan dişe komşu olan diş etlerinin paylaşımıdır denebilir. Küçük ve kısmı bir kesi ile sağlıklı ve yeterli olan diş etleri çekilme olan dişin yüzeyini örtecek şekilde yana kaydırılır. Bu yöntemde diş eti bir yerden başka bir yere taşınmadığı için onu beslemeye devam eden damarlar daha hızlı iyileşme imkanı sunar.

Diş eti rezeksiyonu:

Diş eti çekilmesinin yanında diş etlerinde çok ciddi iltihaplanmalar varsa diş eti rezeksiyonu uygulanabilir. Bu işlemde iyileşmesi mümkün olmayan iltihaplı diş eti dokuları çıkarılır. İhtiyaca göre greftleme yöntemleri kullanılabilir.

Pinhole tekniği

Diş etleri üzerinde iğne deliği kadar olan bir delikten özel aletlerle girilerek diş eti dokusunun yeniden konumlandırılması işlemidir. Bu teknikte dikiş yoktur ve iyileşme yönüyle bu bir avantaj sayılabilir.

Lazerle diş eti tedavisi

Günümüzde diş hekimliğinde lazer kullanımı çok yaygınlaşmıştır. Diş eti çekilmesi tedavisinde de lazer önemli bir yol oynar. Özellikle iltihaplı diş etlerinin uzaklaştırılmasında kullanılan lazerle diş eti tedavisi, kesi ve dikişe ihtiyaç olmadan güvenli bir uygulama ve hızlı bir iyileşme imkanı sunar.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş eti çekilmesi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Diş eti çekilmesi ameliyatı sonrası ilk 24 saat yanak üzerinden soğuk kompres yapılmalı.
  • Yumuşak gıdalar tüketilmeli. (çorba, patates püresi veya çok iyi pişmiş gıdalar)
  • Bir hafta boyunca işlem yapılan diş etlerinin üzeri yumuşak bir fırça kullanılarak nazikçe fırçalanmalı.
  • İyileşme süresince sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Bunlar iyileşmeyi yavaşlatır.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Fiyatları İstanbul

İstanbul’da diş eti çekilmesi ameliyatı fiyatları, diş eti çekilmesinin derecesine, etkilenen bölgenin büyüklüğüne ve ekstra diş hastalıklarının varlığına göre değişir. Tüm bunlar tedavi kapsamını etkiler; diş taşı temizleme ve diş beyazlatma gibi ekstra tedaviler maliyeti artırabilir.

İstanbul Kadıköy’de hizmet veren Avedent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin tecrübeli periodontoloji uzmanı ile görüşerek diş eti çekilmesi ameliyatı fiyatları hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Randevu için lütfen bizi arayın.

Sık Sorulan Sorular

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatını Kim Yapar?

Diş eti çekilmesi ameliyatı, diş eti hastalıkları yani periodontoloji alanında uzmanlaşmış olan periodontologlar yapar. Tecrübeli bir periodontolog ve 3D görüntüleme sistemleri gibi modern ekipmanlarla donatılmış bir ağız ve diş sağlığı polikliniği tercih etmeniz önemlidir. Ameliyatın başarısı için bu hususlara dikkat edilmelidir.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?

Diş eti çekilmesi hafifi derecede ise ağız hijyenini iyileştirme ve profesyonel bir temizlik yeterli olabilir. Ancak aşağıda belirteceğimiz durumlarda cerrahi müdahale gereklidir:

  • Kök yüzeyinin belirgin bir şekilde açılması.
  • Çekilme olan bölgelerde şiddetli hassasiyet ve ağrı.
  • Diş kaybı riskinin artması.
  • Estetik kaygılar.

Diş Eti Çekilmesi Tekrarlar mı?

Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmezse tekrarlayabilir.  Doğru bir şekilde bakım yapılırsa risk azaltılabilir.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Diş eti çekilmesi ameliyatı, problemin büyüklüğüne ve yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin hangisinin kullanılacağına göre değişir. Bazı diş eti ameliyatları 30 dakikada tamamlanabilirken bazen de bu süre 1-2 saati bulur. Bu konuda muayene ve ameliyat planlamanızı yapan diş hekiminden daha net bir bilgi alabilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatında Ağrı Olur mu?

Hayır, ameliyat lokal anestezi altında yapıldığı için ağrı veya acı hissedilmez.  

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Diş eti ameliyatı iyileşme süresi 2 haftadır. Bu sürenin hastanın genel sağlık durumu ile ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Tam iyileşme süresi için doktorunuzdan bilgi almalısınız.