Kist
Operasyonları
Kist
Operasyonları
Çene kemikleri, ağız ve diş sağlığının sürdürülebilmesinde oldukça kritik dokulardır. Bu dokularda meydana gelen hastalıklar, dişlerin desteklerini kaybetmesine neden olabilir ve ağızda sağlıklı bir şekilde tutulabilmesini zorlaştırabilir. Kist gelişimi, çene kemiği dokularında kayıplara neden olabilecek problemler arasında yer alır ve bu durumun tedavisi için çeşitli kist operasyonları planlanması gerekir.
Diş Kisti & Çene Kisti Ameliyatı Nedir? Belirtileri? Fiyatı? İstanbul
Diş Kisti & Çene Kisti Nedir?
Diş kisti veya çene kisti, çeşitli nedenlere bağlı olarak çene kemiğinin içerisinde gelişen içi sıvı ya da yarı sıvı materyal ile dolu zarla çevrili patolojik oluşumlardır. Bu oluşumlar, enfekte olmadığı sürece belirti göstermeden gelişim gösterebilir. Enfekte olduğu zaman ise ağrı gelişimine neden olarak kendini gösterebilir. Diş kistleri, çene kemiği ve yumuşak dokularda geliştiğinden çene kisti, çenede kitle ve diş etinde kist olarak da bilinir.
Diş kisti ve çene kisti tedavilerinin ihmal edilmesi komşu diş köklerinin zarar görmesine, dişlerin hareket ederek yer değiştirmesine ve çene kemiğinin kırıklara karşı zayıflamasına neden olabilir. İstanbul’da Avedent Diş Kliniği erken teşhis ve tedavi için hizmetinizdedir.
Diş Kisti & Çene Kisti Ameliyatı Fiyatı İstanbul
Diş Kisti ve Çene Kistlerinin Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri Nelerdir?
Diş kistleri zaman zaman ağrılara neden olabilir ve bu durum kişinin vücudunda stres gelişimine neden olarak konforunu azaltabilir. Kistin geliştiği bölgede çene açmada zorluk ve çenenin kasılması gibi problemlerle karşılaşılabilir. Çene kistleri tedavi edilmediği durumlarda, çevresindeki dişlerin köklerinde yıkıma neden olabilir ya da dişlerde yer değişimlerine neden olabilir.
Çevrelediği kemik dokusuna baskı yaparak zamanla bölgedeki kemik yıkımı miktarında artışa yol açabilir. İleri safhalarda çene kemiğinin direncinin azalmasına neden olarak kemiği, kırık gelişimine açık hale getirebilir. Bunun yanı sıra sinir kanalı, burun boşluğu ya da sinüs boşluğu gibi alanlara ulaşarak bu bölgede hasara neden olabilir. Çene kistlerinin büyük bir çoğunluğu, yalnızca gelişim gösterdiği bölgede yıkıma sebebiyet verir. Ancak bazı kist türleri kötü huylu tümöre dönüşme riskine sahip olduğundan erken dönemde teşhis edilmesi ve tedavilerinin planlanması önemlidir.
Rutin Diş Hekimi Muayenelerinin Diş kisti & Çene Kisti ve Kist Ameliyatları Açısından Önemi Nedir?
Diş kistleri bazı durumlarda hiçbir belirtiye neden olmadan ileri boyutlara ulaşabilir. Bu durumlarda kaybedilen dokunun tümüyle geri kazanılabilmesi mümkün olmayabilir ya da komplike tedavi uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir. Erken dönemde tespit edilen kistler, daha minimal ameliyat uygulamaları ile tedavi edilebilir ve çevre dokularda neden oldukları yıkımın geri döndürülebilme ihtimali daha yüksektir. Rutin muayenelerin planlanması durumunda diş hekimi, çene kemiğinde meydana gelen herhangi bir değişimi radyografik görüntüler üzerinden başlangıç safhasında teşhis edebilir.
Diş Kisti & Çene Kisti Ameliyatları Nasıl Yapılır?
Diş Kisti ve çene kistinin tedavisi için gerekli olan ameliyatlar kistin türüne, boyutuna ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. İdeal tedavi yöntemine boyutlu radyografik görüntüler üzerinden patolojik durumun incelenmesiyle karar verilir. Genel olarak tedavi yaklaşımı kistin cerrahi olarak alınması üzerine yapılır. Bazı durumlarda kist alınmadan önce birtakım tetkikler planlanabilir ya da kistin küçültülmesi için ek uygulamalara ihtiyaç duyulabilir. Kistin alınması sürecinde kist ile birlikte bu patolojik gelişimden etkilenen dokular üzerinde yapılacak işlemlerin de planlaması yapılır. Doku kayıplarının az olduğu ve etkilenen doku miktarının sınırlı olduğu durumlarda kistin ve etkilenen dişin kök ucunun alınması tedavi için yeterli olabilir. İlerleyen durumlarda ise kistin kaynağı olan ya da hastalığın ilerlemesi ile etkilenen dişlerin çekimi gerekli olabilir.
Kistin alınması için öncelikle ilgili bölgeye lokal anestezi uygulaması yapılır ve tedavinin konforlu bir şekilde sürdürülmesi sağlanır. Çok büyük boyutlu bir kist varlığında ise tedavinin genel anestezi uygulaması altında yapılması düşünülebilir. Anestezi uygulamalarının ardından bölgedeki diş eti dokusu kaldırılır ve kiste ulaşmak için ihtiyaç duyulan minimum oranda kemik dokusu kaldırılır. Bölgedeki kist alınır ve patoloji laboratuvarına gitmesi için uygun steril bir kabın içerisine yerleştirilir. Ardından oluşturduğu tüm sınır alanlar detaylıca temizlenir. Bölgede sağlıklı kemik gelişimi için ihtiyaç duyulacak gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra diş eti dokusu dikişlerle kapatılır ve tedavi sonlandırılır.
Avedent, alanında uzman hekim kadrosuyla birlikte ağız, diş ve çene bölgesini ilgilendiren pek çok hastalığın tedavi uygulamalarını sizlere sunar. Siz de kliniğimize kolaylıkla başvurabilir ve ihtiyaç duyulması durumunda gerekli kist operasyonları planlamalarının yapılmasıyla tedavinizi mümkün olan en erken dönemde tamamlayabilirsiniz.