Bütün Dişlerin Sızlaması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Bütün Dişlerin Sızlaması
İster çocuk olsun isterse yetişkin dişi sızlamayan neredeyse hiç kimse yok gibidir. Dişlerine gereken önemi gösteren ve düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidenlerde dahi diş sızlaması ve diş ağrısı gibi şikayetler olabilir. Farklı nedenlerle bazen ön üst dişler bazen ön alt dişler bazen de arka dişlerin sızlaması mümkündür. Peki bütün dişleriniz birden sızlıyorsa ne olacak? Öncelikle bunun sıra dışı bir durum olduğunu bilmelisiniz diş hekimlerinden yardım almalısınız. Bu yazımızda bütün dişlerin sızlama nedenlerinin yanında ön veya arka dişlerdeki ağrının da sebeplerine değineceğiz.
Bütün dişlerin sızlaması neden olur?
Bütün dişlerin birden sızlaması beklenmedik bir durum olsa da bazı nedenlerle yaşanabilir. Birden fazla dişin ağrıması durumunda vakit kaybetmeden diş hekimine muayene olunmalıdır. Evde bulunan ilaçlarla ağrı kontrol altına alınmaya çalışılmamalıdır. Erken teşhis ile ağrının nedeni belirlenmeli ve uygun tedaviye hemen başlanmalıdır. Basit bir ağrı ile başlayan sorunlar birden fazla diş kayıplarına neden olabilir.
Bütün dişleri birden etkileyen ağrı şu nedenlerle olabilir:
Diş çürüğü
Diş çürüğü en yaygın diş sızlaması nedenlerinden biridir. Bütün dişlerde birden ağrı hissi yaşanıyorsa bunun nedeni bir dişte meydana gelen derin bir çürük olabilir. Diş kökünü etkileyecek derecedeki çürükler etraftaki dişleri de etkileyerek bütün dişlerin ağrıdığı hissini ortaya çıkarabilir.
Diş eti hastalıkları
Diş eti hastalıkları nedeni ile birden fazla dişte ağrı ortaya çıkabilir. Dişi çevreleyen yumuşak dokularda yani diş etlerinde gelişen enfeksiyonlar ciddi bir ağrı kaynağıdır. Geniş bir bölgede meydana gelen iltihaplanma bütün dişlerin sızlamasına yol açabilir. Diş eti iltihaplanmasının ilk aşması gingivitis, ileri aşaması ise periodontitis olarak adlandırılır. Bunlar ağrı ile birlikte diş eti kanaması, şişlik ve diş eti çekşlmesi ile kendini gösterir. Diş kayıplarının büyük çoğunluğundan periodontal hastalıklar sorumludur. Bu nedenle bir veya birden fazla dişte ağrısı hissedildiğinde bu durumun ciddiye alınması gerekir.
Dişlerde hassasiyet
Dişlerde hassasiyet mine tabakasında çatlak, çürük veya diş etlerinde çekilme gibi nedenlerle olabilir. Özellikle sıcak ve soğuk içecekler tüketildiğinde yaşanan ağrı birden fazla dişte sorun olduğu anlamına gelebilir. Bazen şekerli gıdalar ve asitli içeceklerin tüketilmesi de bütün dişlerde ağrıya neden olabilir. Detaylı muayene sonrası sorun tespit edilerek uygun tedavi yapılarak sorun çözülebilir.
Diş protezi sorunları
Diş protezi diş sızlamasına neden olabilir. Yanlış uygulanan diş protezleri komşu veya karşı konumdaki dişler üzerinde baskı oluşturarak ağrıya neden olabilir. Bu durumda bütün dişlerde sızlama etkisi oluşur.
Diş sıkma ve diş gıcırdatma
Diş sıkma ve diş gıcırdatma diğer adıyla bruksizm, uyku esnasında istemsizce ortaya çıkar. Hasta farkında olmadan dişlerini aşırı derecede sıkar ve gıcırdatma hareketi yapar. Bu baskı sızlamaya neden olur. Ayrıca şiddetli bruksizm vakalarında dişlerde kırık ve çatlaklar da görülür. Bu nedenle bütün dişlerde ağrı meydana gelir.
Diş fırçalarken yapılan yanlışlar
Diş fırçalarken çok sert bir fırça kullanmak ve aşırı baskı yapmak diş ve diş etlerinde travmaya neden olabilir. Buna bağlı olarak bütün dişlerde ağrı hissi oluşur.
Diş teli kullanımı
Metal braket yani Diş teli kullanıyorsanız bütün dişlerde ağrı oluşabilir. Bu konu hakkında ortodonti tedavinizi takip eden diş hekiminizden bilgi almalısınız. Genellikle diş telinin takıldığı ilk günler ağrı oluşması normal kabul edilir. Bu ağrı dişlerde istenen iyileşmenin sağlanabilmesi için diş telinin uyguladığı baskı nedeni ile olur.
Sinüs iltihaplanması
Sinüslerde meydan gelen iltihaplanma nedeni ile bu bölgeye yakın üst dişlerin köklerinde ağrı oluşabilir. Sinüs iltihaplarına yönelik uygun tedavi alındığında dişlerdeki ağrı da geçecektir.
Temporomandibular eklem bozukluğu
Temporomandibular eklem bozukluğu (TME) başak bir çok rahatsızlıkların yanında dişlerde ağrıya da neden olabilir. Çenenin hareket etmesini sağlayan kaslarda meydana gelen bozukluklar dişlerde baskıya neden olur. Bu da bütün dişlerde ağrı hissi oluşturur.
Ön diş sızlaması neden olur?
Ön diş sızlaması genellikle dişlerde çürük, diş eti iltihaplanması, diş sıkma veya travma nedeni ile oluşan çatlak ve kırıklar nedeni ile olur. Bunların dışında yukarıda belirtilen diş sızlama nedenleri ile de ön dişler de ağrı meydana gelir. Bu gibi durumlar kesici dişler ve köpek dişlerinde ortaya çıkmışsa buna ön diş sızlaması denir.
Ön üst diş sızlaması ve ön alt diş sızlaması
Ön dişlerdeki sızlama dişlerin konumuna göre üstte meydana gelmişse ön üst diş sızlaması veya altta meydana gelmişse ön alt diş sızlaması olarak nitelenir.
Arka dişlerin sızlaması
Çene kemiğinde ve üst damakta bulunan azı dişlerinde meydana gelen sızlamaya ise arka diş sızlaması olarak nitelendirilir.
Diş sızlamasına ne iyi gelir?
Bir veya birden fazla dişin sızlamasını geçirmek için alınabilecek bazı önlemler vardır. Ancak bu uygulamalar geçici bir iyileşme sağlar. Ağrının sebebi tespit edilerek uygun bir tedavi yapılması en doğru olanıdır. Diş hekimi randevusu alındıktan sonra diş sızlamasına iyi gelecek şu yöntemler uygulanabilir.
Soğuk pres
Buz aküsünün havluya sarılarak ağrıyan dişin üzerinde tutulması ağrıyı hafifletir ve rahatlama sağlar.
İlaç kullanımı
Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Bunlar geçici de olsa diş ağrısını azaltır. Gerekli müdahale yapılana kadar size zaman kazandırır.
Uygun diş fırçası ve macunu kullanımı
Yumuşak kıllardan oluşan diş fırçası ve hassas dişler için uygun olan diş macunu kullanımı diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
Diş ipi kullanımı
Diş aralarında biriken yiyecek kalıntılarının tamamı diş fırçası ile temizlenemez. Bunun için diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi diş aralarında biriken bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur ve diş ağrısını hafifletebilir.
Gargara kullanımı
Tuzlu su veya diş hekiminizin önereceği ağız gargarası ile diş ağrısını hafifletebilirsiniz.
Diş sızlaması nasıl geçer? Hangi tedaviler kullanılır?
Diş sızlamasının nedeni tespit edildikten sonra buna uygun bir tedavi planı çıkarılır. Diş sızlamasına karşı uygulanabilecek tedavi yöntemleri şunlardır:
Diş çürüklerinin tedavisi
Diş ağrısının temel nedenlerinden biri si olan çürükler uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilir. Bunlar çürüklerin durumuna göre dolgu veya kanal tedavisi olabilir.
Diş protezleri ve kaplamalar
İnlay onlay dolgu, endokron, porselen veya zirkonyum kaplamalar diş ağrısının nedenine göre tedavi seçeneği olarak kullanılabilir.
Bruksizm tedavisi
Bruksizm nedeni ile yaşanan diş ağrısına karşı diş plağı kullanılabilir. Diş hekiminizin önerileri doğrultusunda botoks veya başka tedaviler de uygulanabilir.
Diş eti hastalıklarının tedavisi
Gingivitis ve periodontitis gibi diş eti hastalıkları tedavisi ile diş ağrısına neden olan enfeksiyonlar iyileştirilir.
Eğer bütün dişlerinizde birden sızlama hissediyorsanız bunun normal bir durum olmadığını bilmelisiniz. En kısa sürede bir diş hekimine muayene olarak erken teşhis ve tedavi sürecini başlatmalısınız. Avedent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin uzman diş hekimleri ile görüşerek sizin için en uygun tedavi seçeneklerini öğrenebilirsiniz. Randevu ve detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişim kurun.