Hamilelikte
Diş Sağlığı

Hamilelikte Diş Sağlığı, Diş Tedavisi, Diş Ağrısı, Gingivitis, Diş Eti Kanaması İstanbul Kadıköy

Hamilelikte
Diş Sağlığı

Hamilelikte Diş Sağlığı, Diş Tedavisi, Diş Ağrısı, Gingivitis, Diş Eti Kanaması İstanbul Kadıköy
Avedent Diş Kliniği İstanbul Kadıköy
Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelik sürecinde, çeşitli fizyolojik değişimlere bağlı olarak bazı hormon düzeylerinde değişiklik gözlenir. Hormon dengesindeki farklılıklar, vücuttaki bazı mekanizmaların geçici olarak değişimine neden olabilir ve kişinin çeşitli hastalıklara olan yatkınlığını artırabilir. Bu nedenle hamile kişilerde genel bakımın sürdürülmesi, rutin hekim muayeneleri ve uygulanacak tedavilerin seçimi gibi konularda daha özenli bir yaklaşım sağlanması gerekir. Hamilelikte diş sağlığı bu kapsamda dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır.

Hamilelikte Diş Sağlığı, Diş Tedavisi
Diş İltihabı, Gingivitis, Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte Diş Sağlığı Nasıl Etkilenir?

Hamilelikte diş sağlığı, kişinin rutin ağız bakımını ideal bir şekilde sağlayabildiği durumlarda kalıcı olarak etkilenmez. Ancak hormonal değişiklikler diş eti dokularının hastalık gelişimine daha yatkın hale gelmesine neden olabilir. Özellikle östrojen ve progesteron hormon düzeylerinde meydana gelen artış diş etlerinde inflamasyon gelişimini tetikleyebilir. Hamilelik gingivitisi olarak adlandırılan diş eti kanamasına da yol açan bu problem, hamileliğin ikinci ayından itibaren gelişebilir. Gelişen diş eti hastalıkları hamilelik döneminde uygun şartlar sağlandığında tedavi edilebilir. Hamilelik döneminin ilk aylarında gözlenen kusma problemleri ise ağız içerisindeki pH’ın düşmesine neden olarak dişlerin çürük gelişimine olan yatkınlığını artırabilir. Bu nedenle ağızda bakteri birikimine neden olabilecek herhangi bir etken dokularda normalden daha büyük bir yıkım oluşturabilir.

Hamilelikte diş sağlığını korumak ve diş tedavilerini İstanbul’da bulunan Avedent Diş Kliniğinde uzman diş hekimlerimize yaptırmak için bizimle iletişim kurabilir isterseniz online randevu oluşturabilirsiniz.

Hamilelikte Diş İltihabı, Gingivitis, Diş Eti Kanaması Tedavisi

Hamilelikte diş eti iltihabı (Gingivitis) görülme oranı hormonal değişimlerin etkisi ile bir miktar artış gösterir. Tedavi edilmeyen diş iltihapları erken doğum dahil olmak üzere anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturur. Bu nedenle gebelerde diş iltihabı söz konusu olduğunda uygun tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.

Aynı şekilde metabolizma işleyişindeki değişim nedeni ile hamilelikte diş eti kanaması da meydana gelebilir. Bebek ve annenin ihtiyaçlarının karşılanması için kan dolaşımında bir artış söz konusu olur. Buna bağlı olarak da gebelikte diş eti kanamasında bir artış gözlemlenir. Hamilelikte diş eti kanaması tedavisi, diş hekimi muayenesi ve teşhisin ardından planlanır.

Çok özel bir süreç olan hamilelikte, diş eti iltihabı (Gingivitis) ve diş eti kanaması tedavisi, anne ve bebek sağlığı korunarak yapılmalıdır. Diş ve diş eti problemlerinin erken doğuma neden olduğu unutulmamalıdır.

Siz de hamilelikte diş eti iltihabı (Gingivitis) ve hamilelikte diş eti kanaması tedavisi için İstanbul Kadıköy‘de bulunan AveDent Ağız ve Diş Sağlığı Polkliniğini arayın.

Hamilelik Sürecinde Ağız ve Diş Sağlığının Korunması İçin Neler Yapılabilir?

Sürecin planlı olduğu durumlarda hamilelikten önce detaylı bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi önemli oranda fayda sağlayabilir. Bu durumda ağız içerisinde mevcut bir enfeksiyon varsa tedavilerinin hamilelikten önce tamamlanması önerilir. Bunun yanı sıra plak tutulumunu artırabilecek şekilde yüzey özelliği ya da kenar uyumu bozulmuş restorasyonlar yenilenebilir.

Bu sayede hamilelik sürecinde rutin ağız bakımının etkin bir şekilde sağlanabilmesi için uygun bir ortam hazırlanabilir. 

Hamilelik sırasında düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolü yapılarak mevcut ağız ve diş sağlığı değerlendirilebilir. Bu sayede bir hastalığın gelişmesi durumunda erken teşhis edilebileceğinden problemin daha kolay tedavi edilmesi mümkün olur.

Hamilelikte rutin ağız bakımının ideal bir şekilde sağlanmasına özen gösterilmelidir. Bu kapsamda düzenli olarak dişler fırçalanmalı, dişlerin arası diş ipi ile temizlenmeli ve diş protezleri kullanılıyorsa bu protezler için gerekli diğer bakım uygulamaları da yapılmalıdır. Ağız gargaraları diş hekimi tarafından önerilmediği sürece kullanılmamalıdır.

Genel ağız bakımının yanı sıra, rutin beslenme düzeninde dokuların sağlığında önemli etkilere sahip B12 ve C vitaminlerinin yeterli oranda tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığının Korunması Neden Önemlidir?

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığının Korunması Neden Önemlidir?

Kişide sistemik bir hastalığın var olması ya da sonradan gelişmesi durumunda diş eti hastalıkları bu hastalıkların şiddetinde artışa neden olabilir ve kontrol altına alınmasını zorlaştırabilir. Diş ve diş hastalıklarının neden olduğu ağrılar vücutta stres olumuna neden olabilir. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalar diş ve diş eti hastalıklarının, erken doğum ve bebeğin düşük ağırlıkta doğması riskini önemli oranda artırdığını göstermiştir.

Hamilelik Sırasında Ağız ve Diş Tedavileri Nasıl Yapılır?

Tedavisi ertelenebilecek bir problem mevcut ise diş tedavi doğumdan sonra yapılacak şekilde planlanır. Ağız ve diş tedavilerine hamilelik sırasında ihtiyaç duyulduğunda uygulamalar mümkün olduğunca kısa süreli ve ağrısız olacak şekilde planlanır. Uygulama sırasında hastanın oturma pozisyonu, hamileliğe uygun olacak şekilde düzenlenir.

Gerekli durumlarda diş hekimi, tedavi planlamasını hastayı takip eden jinekolog ile birlikte yapabilir. Bebeğin sağlığı için diş tedavileri, mümkün olduğunca hamileliğin dört ila altıncı ayları arasında yapılacak şekilde planlanır. Acil diş tedavilerine ihtiyaç duyulan şiddetili ağrının eşlik ettiği durumlarda ise hamileliğin herhangi bir döneminde tedavi uygulaması yapılması planlanabilir.

Hamilelikte diş ağrısı konusunda daha detaylı bilgi için ilgili blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hamilelikte Diş Tedavisi Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar vermez. Genelde hamilelik döneminde yapılan diş tedavilerinin anne ve bebek sağlığı açısından zararlı olduğu düşünülür. Ancak bunun aksine uzman diş hekimleri tarafından uygun tedavi seçenekleri kullanıldığı sürece gebelik döneminde yapılan diş tedavileri anne ve bebek için zararlı değildir. Gebelikte diş dolgusu, kanal tedavisi ve diş çekimi gibi işlemler yapılabilir. Hamileliğin 4 ila 6. aylarında olduğu sürece rahatlıkla diş tedavilerini yaptırabilirsiniz. Lokal anestezi ile ilgili endişeniz varsa bu işlemin de bebeğe zararı olmadığını söyleyebiliriz. Antibiyotik kullanımını gerektiren bir durum söz konusu olduğunda ise kadın doğum uzmanı ile yapılacak konsültasyon neticesinde hamileler için uygun olan ilaçlar reçete edilebilir. Hamilelik süresince diş hekiminizin reçete etmediği hiçbir antibiyotiği veya başka bir ilacı kullanmamalısınız.

Avedent deneyimli hekim kadrosu ile birlikte mevcut sağlık durumunuza uygun diş tedavisi alternatiflerini sizlere sunar. Siz de kliniğimize kolaylıkla başvurabilir ve hamilelikte diş sağlığı için gerekli tedavi planının size özel olarak oluşturulması için hekimlerimize danışabilirsiniz.