Endokron Diş Nedir? Nasıl Yapılır? Fiyatları? İstanbul
Endokron
Kanal tedavisi uygulanan dişlerde çürük dokusunun temizlenmesi için büyük oranda aşındırma yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Dokulardaki kayıp, dişlerin geleneksel dolgu uygulamaları kullanılarak ideal bir şekilde restore edilmesine engel olabilir. Protez uygulamaları ise sağlıklı dokularda bir miktar aşındırma yapılmasına ihtiyaç duyulduğundan tercih edilmeyebilir. Bu durumlarda dişin kalan sağlıklı doku miktarına bağlı olarak endokron uygulamaları ile restore edilmesi mümkün olabilir.
Endokron Nedir? İstanbul
Endokron, damar sinir paketinin çıkarılmasından sonra dişlerin gövdesinde kalan boşluk alandan destek alınarak yapılan restorasyon uygulamaları olarak tanımlanabilir. Endokron diş tedavisi, kanal tedavisi (Endodonti) gören dişlere uygulanır.
Bu uygulamalarda dişin sağlıklı dış duvarı korunur ve restorasyon ile diş dokusu bir puzzle parçası gibi tamamlanarak tedavi gerçekleştirilir. Çeşitli materyallerden tek bir parça olarak üretilmesi sayesinde, çiğneme esnasında esneme problemlerine neden olmadan ve sağlıklı diş dokularını destekleyecek şekilde işlev görür.
Endokron Diş Fiyatları Ne Kadar? İstanbul
Endokron diş fiyatları, hasarlı diş dokusunun ve kanal tedavisinin durumu, eski dolgunun çıkarılması gibi işlemler ve ekstra yapılacak tedavilerle bir bütün olarak değerlendirilir.
İstanbul’da endokron diş resatorasyonu yaptırmak isteyen hastalarımız, Avedent Diş Kliniği ile iletişim kurarak uzman diş hekimlerimizden tedavi detayı ve fiyatlar konusunda bilgi alabilirler.
Endokronların Benzer Diğer Restorasyonlardan Farkı Nedir?
Endokron restorasyonlar, dolgu uygulamalarının kapsadığı yüzeysel alan ile sınırlı değildir. Dişin daha derin bölgesinde yer alan doğal boşluk alandan destek alarak gelen kuvvetlere karşı daha dayanıklı bir hale gelir. Kapsadıkları alan kanal tedavili dişlerin restorasyonunda sıklıkla kullanılan bir başka restorasyon tedavisi olan post uygulamalarından da farklıdır. Post uygulamalarında, dişlerin kök kanalından restorasyon desteği alınır ancak endokronların dişin kök kısmına yerleşen bir uzantısı bulunmaz. Destek alınan bölge, aynı zamanda kaplama uygulamalarından farkını da ortaya koyar. Estetik diş hekimliğinde kullanılan diş kaplama uygulamalarında diş yüzeyinde yapılan hazırlık işlemlerinin ardından restorasyon dişin dış yüzeyinden destek alırken endokronlarda destek yüzeyi dişin iç kısmında yer alır.
Endokron diş restorasyonunun farklı olduğu bazı estetik diş hekimliği uygulamaları şunlardır; zirkonyum diş kaplama, porselen diş kaplama, e-max & empress diş kaplama ve inlay & onlay restorasyonlardır.
Endokron Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
- Dişin sağlıklı dokuları maksimum oranda korunarak tedavi tamamlanabilir.
- Kullanılacak materyale bağlı olarak tedavi için ihtiyaç duyulan alternatif protez uygulamalarından daha düşük maliyetli olabilir.
- Kısa sürede etkin bir tedavi oluşturulabilir.
- Post uygulamasının uygun olmadığı dişlerde etkin bir tedavi yapılabilmesine olanak tanır. Bu sayede tıkalı, kısa ya da eğri kanallara sahip dişler de sağlıklı dokuları büyük oranda korunarak restore edilebilir.
- Kaplama tedavileri için gerekli oranda aşındırma yapılması mümkün olmayan örtülü kapanışa sahip hastalarda uygulanabilir.
- Restorasyon kenarları kolaylıkla temizlenebildiğinden bakımı kolaydır.
Endokron Restorasyonları Nasıl Hazırlanır?
Endokronlar, klinik ortamda alınan ölçüden elde edilen model üzerinden laboratuvar ortamında üretilir. Bu restorasyonların üretiminde ihtiyaç duyulan dayanıklılık özelliklerine bağlı olarak kompozit dolgular ya da çeşitli porselen materyaller tercih edilebilir. Restorasyon fiziki bir model üzerinden ilgili materyalin şekillendirilmesi ile oluşturulabilir ya da dijital bir model üzerinden bilgisayar ortamında tasarlanılarak üretimi yapılabilir.
Endokron Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yapılan ilk muayenede klinik ve radyografik değerlendirmeler ile birlikte endokron uygulaması planlanan dişteki kanal tedavisinin başarısı değerlendirilir. Koşulların uygun olduğu durumlarda mevcut eski dolgu uzaklaştırılır ve desteksiz kalan alanlarda aşındırma yapılarak uygun bir kavite hazırlanır. Çürüğe bağlı doku kaybının bölgede düzensizliklere neden olduğu bazı durumlarda endokron tedavisine hazırlık olarak bu alanlar kompozit dolgu ile düzenlenebilir. Uygun bir alan oluşturulduğunda ağız içerisinden ölçü alınır ve restorasyonun üretimi için laboratuvara aktarılır. Endokronun üretim sürecinde dişi korumak adına bölgeye geçici dolgu uygulaması yapılır. Endokron hazırlandığında geçici dolgu sökülür ve hazırlanan restorasyonun diş ile uyumu kontrol edilir. Kenar uyumunun ideal bir şekilde sağlanması durumunda endokron dişin üzerine kalıcı bir şekilde yapıştırılır ve tedavi tamamlanır.
Avedent deneyimli diş hekimi kadrosu ile pek çok restorasyon uygulamasını sizlere sunar. Siz de kliniğimizden dilediğiniz zaman randevunuzu oluşturabilir ve ihtiyaç duyduğunuz endokron uygulamaları hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.