Kuafaj Nedir? Kuafaj Sonrası Ağrı Olur mu? Fiyatları?
Kuafaj
Kuafaj tedavisi, hasar gören veya çürük dişlerin onarımında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde pulpa içerisinde bulunan ve dişi besleyerek canlı tutan damar ve sinirlerin korunması amaçlanır. Dişinde çürük olan veya diş travması yaşayan her hasta diş kaybı yaşamaktan korkar. Diş hekimleri ise hiçbir dişten kolay kolay vazgeçmez. Bu nedenle diş hekimliğinde kuafaj tedavisi dişi kurtarmak için kullanılan önemli bir yöntemdir. Peki bu yöntem de işe yaramazsa son çare diş çekimi mi olacak? Diş çekimi istenmeyen bir durumdur ve diş kuafaj dolgu ile kurtarılamazsa bu sefer de kanal tedavisi uygulanır.
Kuafaj Nedir? İstanbul
Kuafaj, diş çürüğünün henüz pulpaya, yani dişin sinir dokusuna kadar ulaşmadığı durumlarda dişi kurtarmaya yönelik uygulanan tedavi yöntemidir. Kuafaj, dişin hasarlı ve çürük kısmının temizlenmesi ve gerekli işlemlerin yapılmasından sonra sağlam olan kısmını korumak amacıyla yapılan dolgu uygulamasıdır.
Peki bu yöntem işe yaramazsa son çare diş çekimi mi olacak? Diş çekimi istenmeyen bir durumdur ve diş, kuafaj dolgu ile kurtarılamazsa alternatif olarak kanal tedavisi uygulanır.
Direkt kuafaj ve indirekt kuafaj olmak üzere ikiye ayrılır.
Direkt kuafaj
Direkt kuafaj, dişteki zararlı yapılar temizlendikten sonra dolgu malzemesinin aynı seansta doğrudan dişe uygulanmasıdır. Çürük kısımların pulpa tabakasına çok yakın olmadığı vakalarda tercih edilir. Diş üzerindeki çürük kısımlar temizlendikten sonra kalan sağlam yapı üzerine dolgu yapılır.
İndirekt kuafaj
İndirekt kuafaj, dişin çürük kısmının özel bir ilaç kullanılarak en az 7 gün süre ile tedavi edilmesi esasına dayanır. Bu nedenle tedavi bir seansta bitirilemez. Bir hafta sonra ikinci seansta çürük kısım temizlenir ve üzerine dolgu yapılır. Pulpaya daha yakın olan ancak semptom vermeyen derin çürüklerde bu tedavi uygulanır.
İstanbul Kadıköy‘de Erenköy – Suadiye lokasyonunda hizmet veren Avedent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde kuafaj dolgu tedavisi ile dişlerinizin ömrünü uzatmak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Kuafaj tedavisi neden yapılır?
Kuafaj tedavisi, dişin canlılığını korumak, diş hassasiyetini ve ağrıyı gidermek için yapılır. Kaufaj dolgusu ile hastanın doğal dişlerinin korunması ve kullanım ömrünün uzatılması hedeflenir. Çürük veya travmaya bağlı hasarlarda canlılığını kaybetmemiş olan pulpa tabakası muhafaza edilmeye çalışılır.
Kuafaj Nasıl Yapılır?
Kuafaj esasen bir dolgu tedavisidir ve direkt ve indirekt çeşitlerinin yapılışı birbirinden farklıdır. Diş hekimi öncelikle dişin çürük kısmının pulpaya olan yakınlığına göre tedavi seçeneğine karar verir ve uygulamaya geçer:
Direkt kuafaj tedavisi nasıl yapılır?
Direkt kuafaj dolgu, dişteki çürük kısımlar ve zayıf diş dokusu temizlenir. Sağlam diş yapısına ulaşıldıktan sonra uygun dolgu malzemesi ile dişin açık kısmı kapatılır. Çürük temizleme ve dolgudan oluşan bu iki işlem tek bir seansta yapılır.
İndirekt kuafaj nasıl yapılır?
İndirekt kuafaj dolgu, dişte oluşan çürük kısmın pulpa tabakasına çok yakın olduğu ancak pulpaya açılmadığı vakalarda iki seans halinde yapılır. Birinci seansta çürük kısım temizlendikten sonra koruyucu ilaç uygulaması yapılır ve bu alan pulpaya zarar vermeden geçici dolgu ile kapatılır. Bir hafta beklenir. Daha sonra ikinci seansta uygun materyalden kalıcı diş dolgusu yapılır.
Kuafaj Malzemeleri Nelerdir?
Kuafaj malzemeleri genellikle; kalsiyum hidroksit, mineral trioksit agregat (MTA), trikalsiyum silikat, çinko oksit ve rezindir.
Kuafaj ve dolgu farkı nedir?
Dolgu daha yüzeysel ve derin olmayan çürüklerde kullanılır. Geleneksel dolgularda pulpa risk altında değildir. Kuafaj ise çürük veya diş hasarının pulpaya, dişin damar ve sinir yapılarına yaklaştığı durumlarda yapılır. Her iki uygulamada da diş uygun malzeme ile dolgu yapılarak kapatılır.
Kuafaj ve kanal tedavisi farkı nedir?
Kuafaj dolgu tedavisinde pulpa yani dişin damar ve sinir yapısı canlılığını korumaya devam eder. Zaten kuafaj tedavisi çürük veya kırılmadan zarar görmemiş pulpa tabakasını muhafaza için yapılır. Kuafajda pulpaya müdahale edilmez. Kanal tedavisi ise canlılığını kaybeden pulpanın yani damar ve sinir yapısının alınması işlemidir. Kanal tedavisi canlılığını kaybeden dişe kuafaj ise canlılığını devem ettiren dişe yapılır. Her iki uygulamada da işlem sonrasında dolgu yapılır.
Kuafaj sonrası ağrı olur mu?
Kuafaj sonrası ağrı yaşanabilir ancak genellikle birkaç gün içinde azalır. Hastalar, sinir tepkileri veya dolgulardan kaynaklanan baskı nedeniyle hem direkt hem de indirekt kuafaj tedavisi sonrası hassasiyet veya ağrı hissedebilirler. Ağrı bir haftadan fazla devam ederse veya dolgu yerleştirildikten sonra kötüleşirse, derhal diş hekiminize danışmanız çok önemlidir.
Kuafaj Dolgu Tedavisi Fiyatları İstanbul
Kuafaj dolgu tedavisi fiyatları, uygulamanın direkt veya indirekt kuafaj olmasına ve seçilen dolgu malzemesinin özelliğine göre belirlenir. Maliyetin belirlenmesi için uzman diş hekimlerimiz tarafından ön değerlendirme yapılması gerekir. İstanbul’da kuafaj dolgu tedavisi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi ve randevu için lütfen bizi arayın.